Kun je stemming organiseren?

Geplaatst op 01/05/2020    

In het begin van deze periode had ik echt even tijd nodig om aan deze nieuwe toestand te wennen.

Ik ben dan wel van nature introvert, maar de hele tijd gedwongen binnen zitten, al het nare nieuws en het onzekere toekomstperspectief hadden ook op mij zijn weerslag.

Helemaal niet zo gek natuurlijk.

Eerst probeerde ik gewoon door te gaan, vervolgens stortte ik echt even in. Daarna ging het wat beter.

Maar er zijn nog genoeg dagen dat ik niet veel meer doe dan de dagelijkse dingen.

In feite word ik heen en weer geslingerd tussen drie verschillende stemmingen. Dat is lastig te sturen, maar ik ben me er wel bewust van. Mijn bulletjournal helpt me daarbij. Zo ontdekte ik ook wat de meest slimme acties zijn voor elk van deze stemmingen.

Zo organiseer ik mezelf een beetje binnen die drie gemoedstoestanden. Dat helpt. En soms is daar opeens die vierde stemming. Ik deel het graag met je:


1. Je komt tot niets

In het begin was dit mijn enige stemming. En er zijn nog steeds genoeg momenten dat er niet zoveel uit mijn handen komt.

Eerlijk gezegd heb ik die dagen ‘normaal’ ook wel eens, alleen nu is het vaker. Niet zo gek, natuurlijk. Als er zoveel onzekerheid is, als de situatie voortdurend veranderd en er geen goed beeld is van de toekomst, dan kom je in de overlevingsstand.

De enige manier om daar uit te komen is er in mee gaan.

Dus voelen wat er te voelen valt. Soms ben ik somber en verdrietig. Dat mag, we zitten midden in een crisis.

Gewoon overeind blijven is al een prestatie. Dus ik hoef echt niet zoveel.

Op dagen dat ik me zo voel, erken ik dat. Ik rommel een beetje en voel wat er te voelen is. Ik schrijf er over, huil soms wat.

Op die manier zwelg ik er niet in, maar accepteer ik wat er is.
 

2. Alleen kleine dingen doen met direct resultaat

Als ik me dan weer wat beter voel en de situatie meer kan accepteren, dan doe ik graag kleine dingen waarvan ik direct resultaat zie.

Soms is dat fysiek resultaat: afwassen of strijken. Soms zie ik vooruitgang, zoals bij mijn administratie voor 2019. En soms doe ik iets ‘nutteloos’, waarvan ik weet dat ik het kan, zoals een puzzel oplossen.

Dat soort concreet resultaat geeft me het gevoel dat ik toch wat grip heb, in elk geval op mezelf.

Het is natuurlijk ook niet voor niets dat zoveel mensen aan het opruimen zijn. Vooral in het begin was dit misschien ook wel om te proberen gewoon door te gaan. Maar veel mensen zullen dit ook doen, omdat ze daar tenminste grip op hebben en ze zien dat er iets gebeurd is.


3. Voorzichtig nadenken over de nabije toekomst

Als ik me echt goed voel, dan kan ik een beetje nadenken over wat hierna zou kunnen komen.

Soms is dat in de vorm van me verheugen op wat er dan weer kan: weer eens naar de film misschien of naar Diergaarde Blijdorp. Dat lijkt nu het toppunt van plezier.

Ik ben ook nog steeds bezig met een project om de toekomst van Sloworganizing vorm te geven. Zo nu en dan is dat ook fijn om over na te denken.

Op andere momenten kijk ik of ik positieve effecten zie van de huidige situatie en of er dingen zijn die ik zou willen meenemen naar de toekomst. Gaat deze periode invloed hebben op mijn eigen leven straks en wat zou ik daarin willen?

Dat geeft me ook weer het gevoel dat ik een keuze heb en dat ik er zelf ook nog wat over te zeggen heb.

Al deze dingen noteer ik in mijn bulletjournal. Als ik dan weer in stemming 1 of 2 zit, helpt me dat weer om de positievere kanten te zien.


4. Vertrouwen op niet-weten

Eigenlijk is er nog een vierde stemming, die ik zo nu en dan begin te bespeuren. Dan kan ik vertrouwen op het niet-weten.

Ik hoef dan niets te doen of te ontwikkelen, maar ik kan gewoon zijn met wat er is. Zonder de emoties van de eerste stemming, zonder dat ik dingen ga verzinnen voor een toekomst die er misschien nooit komt.

Heel af en toe ben ik zomaar in die stemming. Dan sta ik open voor ontwikkelingen en neem ik de zaken zoals ze zijn. Ik doe dan zeker wel dingen, maar niet omdat het moet, meer omdat mijn intuïtie me er naar toe leidt.

En daarbij hoef ik me niet schuldig te voelen omdat ik deze tijd niet gebruik om een nieuwe taal te leren of om me allerlei technieken eigen te maken.


Zoals ik al zei: ik ga steeds heen en weer tussen al deze stemmingen. En dat is helemaal prima.

Kan ik daarmee mijn stemming organiseren? Ik vind van wel. Organiseren is niet hetzelfde als sturen, want mijn stemming sturen, dat lukt niet. Mijn bulletjournal helpt me om mijn stemming sneller te herkennen en te erkennen. Ik zie dat elke stemming weer voorbij gaat. Dat helpt mij.

Deze artikelen gratis in je mailbox? Schrijf je in voor Yvonne's Log