Vier valkuilen die je planning verpesten

Geplaatst op 15-09-2020

Voor veel mensen ziet de dag er vaak uit zoals op het plaatje: je hebt een lange to-do lijst, je neemt je voor om echt goed aan het werk te gaan.
 
Aan het einde van de dag heb je toch maar een klein deel gedaan van wat je had gehoopt te doen.
 
Dat levert frustratie en stress op. Frustratie omdat het maar niet lukt en stress, omdat je deadlines hebt die steeds dichterbij komen. Die deadlines leken redelijk, maar worden steeds lastiger haalbaar.
 
Bovendien ben je heel ontevreden over jezelf en heb je de neiging om jezelf als lui en ongedisciplineerd te gaan zien.
 
Hoe kan het toch steeds weer gebeuren dat het zo tegenvalt wat je bereikt?
 
Omdat het aan twee kanten van de grafiek mis gaat: aan de kant van het plannen en aan de kant van de actie.
 
Er zijn vier valkuilen die zorgen dat je planning niet werkt:
 
1. Geen heldere wens
Als je niet weet waar je het allemaal voor doet, dan is het lastig om uit te vinden wat je precies te doen hebt. Je hebt misschien best leuke dingen te doen, maar het zijn net niet die dingen die je echt motiveren, waar je je bed voor uit komt, zeg maar.
 
Als je je waarden en je wens helder hebt, dan heb je veel meer energie en focus en kun je makkelijker kiezen voor wat het belangrijkste is. Dat levert dan weer actie op die veel gerichter is en daardoor bereik je meer.
 
2. Geen helder doel
Een wens is meestal tamelijk abstract, die heb je op het niveau van je waarden. Dat is nodig om je richting vast te houden, maar het is nog niet voldoende om je acties altijd helder te hebben.
 
Het is dus zaak om je wens te vertalen naar een helder en haalbaar doel. Daar kun je stap voor stap naar toe werken. Omdat het past bij je wens, heb je daar veel energie voor. En omdat het concreet is, kun je er gericht aan werken.
 
Je wens is voor de lange termijn, die is niet snel af. Een doel kun je halen en dat geeft voldoening.
 
3. Je planning is niet helder
Bij je planning heb je een heldere link nodig tussen nu en later. Dat valt niet altijd mee. Het is bijna altijd verleidelijker om iets te doen wat nu meteen voldoening geeft.
 
De link tussen wat je nu doet en je wens of zelfs je doel, dat is voor je brein niet altijd helder. Je hersenen hebben feedback nodig en wel zo snel mogelijk.
 
Leg daarom in je planning de link tussen wat je vandaag doet en waar je naartoe wilt. Dat maakt meteen helder waar je het voor doet.
 
En zorg dat je je doel opdeelt in kleine stappen. Sta er bij stil als je een stap hebt voltooid. Dat vindt je brein fijn en je houdt jezelf zo gemotiveerd.
 
4. Je to-do lijst is niet helder
Een lijstje met ‘dingen die je moet doen’ is eigenlijk nog niks, behalve een lijstje. Als je alles door elkaar opschrijft, dan weet je eigenlijk nog niets. Wat is vandaag het belangrijkste? Welke actie moet je eerst doen, zodat je daarna de volgende kunt doen? Wat is een actie en wat is een project?
 
Opschrijven helpt beslist, maar als je dat als je to-do lijst beschouwt, dan krijg je het moeilijk. En met prioriteit 1,2 en 3 red je het vaak ook niet. Er is dus iets anders nodig.

Een to-do lijst die werkt kun je echt vandaag afhandelen, zodat je je wel tevreden voelt en je voldaan op de dag kunt terugkijken. Dat is wat een echt heldere to-do lijst voor je doet. Hoe je dat voor elkaar krijgt leer je in het programma Floreren door Focus