Het leven is geen to-do lijst

Heb je een lange to-do lijst en wordt die alleen maar langer?

Je werkt hard aan je acties, maar er komen er altijd weer meer bij. Dat is frustrerend.

Afstrepen geeft een goed gevoel, maar het zou nog fijner zijn als het een keer klaar zou zijn.

Op die manier geeft je to-do lijst alleen maar stress, terwijl het toch bedoeld is als een hulpmiddel, zodat je dingen niet in je hoofd hoeft te onthouden.

Als je to-do lijst een keurslijf wordt, dan is het tijd om er anders mee om te gaan.

Ik vertel je er meer over in het gratis webinar Tem je to-do lijst op 29 oktober 2020.

Ik geef je vier manieren om alvast anders naar je to-do lijst te kijken:
 

1. Wat is belangrijk?

Aan het eind van je leven zul je geen spijt hebben dat je niet meer gewerkt hebt. En dus heb je ook geen spijt hebben over de keren dat je je to-do lijst niet hebt afgevinkt.

Ik zeg niet dat de acties die er op staan niet van belang zijn. Als je goed voor je gezin wilt zorgen, dan is het ook belangrijk om te stofzuigen en gezond te koken. En als je je werk goed wilt doen, dan kan dat ene mailtje heel belangrijk zijn.

Als je focust op wat belangrijk is en weet waar je het voor doet, dan gaat het niet meer om het afvinken van een lijstje alleen.
 

2. Een to-do lijst is vaak korte termijn

Veel mensen maken een to-do lijst die ze vandaag of hooguit deze week willen afhandelen.
Dat is praktisch, maar zo vergeet je vaak de doelen en wensen die op de langere termijn belangrijk voor je zijn.

Vooral als daar geen deadline aan vast zit. Dan ben je wel braaf je acties aan het afwerken, maar kom je er nooit toe om iets echt te veranderen.
 

3. Een to-do lijst focust op actie

Als je to-do lijst het hele verhaal zou vertellen, dan zou er ook tijd op staan om na te denken en te lummelen. Of om dingen uit te proberen, te spelen. Al die dingen die ook belangrijk zijn.

Als je alleen focust op je to-do lijst, dan doe je wel dingen, maar je mist ook dingen.

Een to-do lijst is een prima hulpmiddel, maar er is meer dan actie alleen. Dus waarom zou je ontevreden zijn als deze lijst niet is afgewerkt?
 

4. Een to-do lijst is vaak vrij willekeurig

Dat is ook prima, als je je lijst gebruikt om te dingen te onthouden die je anders vergeet.

Andersom zet je ook vaal alleen de dingen er op waar je aan denkt. Die belangrijke actie, waar je liever niet aan denkt, die laat je weg. Of schuif je steeds door.

Die moeilijke actie of dat lastige project, dat staat er misschien helemaal niet op. Omdat je er geen actie bij hebt of omdat je het nog even uitstelt.


Kortom: een to-do lijst is een hulpmiddel en niet meer dan dat. Hij vertelt niet het hele verhaal en kan minder belangrijk zijn dan je ‘m maakt.

Aan de andere kant: je hoofd is niet gemaakt om dingen te onthouden, dus het is goed om acties te noteren. Zo maak je ruimte in je hoofd.

Wat is dan een handige manier om met je to-do lijst om te gaan? Daar gaat mijn volgende webinar over: Tem je to-do lijst is op 29 oktober om 13.30 uur. Doe je mee?