Wil je floreren? Doe dit niet


De woorden floreren en focus roepen bepaalde beelden op. En die kloppen niet altijd met wat ik er van vindt. Daarom 9 manieren waarop floreren door focus juist niet werkt:


1. Altijd veel werken

Met Floreren door Focus richt ik me op ondernemers en daardoor gaat het er vaak over hoe je je werktijd inricht. Maar dat wil niet zeggen dat je altijd hard moet werken om te floreren.

Integendeel.

Je hebt het juist nodig om te pauzeren en om te spelen. Dat is de manier om met meer focus te werken en meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Laatst zei iemand dat tegen me: blijf keihard knallen. Nou nee, het gaat mij er om dat je ontspannen blijft werken aan je doelen. Soms is het wel nodig om daarvoor veel acties te ondernemen, maar die kun je dan nog steeds vanuit ontspanning doen. Dat is veel prettiger.


2. Altijd willen groeien

Floreren gaat over bloei en niet per se over groei. Om te bloeien heb je soms groei nodig en soms is het nodig om je terug te trekken. Floreren is dus zeker niet hetzelfde als altijd meer willen en altijd vooruit willen. Om te kunnen floreren heb je ook momenten nodig van reflectie en aandacht.


3. Altijd recht op je doel af

Werken met focus betekent zeker dat je geconcentreerd werkt aan één ding. Maar daarbij vind ik het altijd belangrijk dat je tussendoor ook om je heen blijft kijken.

Het heeft weinig zin om met focus te werken aan iets wat niet bij je past of wat niemand wil hebben. Dan ben je misschien wel heel gericht bezig, maar wat je bereikt is niet zinvol.


4. Je altijd aan je plan houden

En om dezelfde reden zijn plannen er om bij te stellen. Dingen veranderen, jij verandert.

Het zou niet handig zijn om aan een achterhaald plan vast te houden. Je hebt plannen nodig om je richting te geven, maar het is geen schande om ze tussendoor bij te stellen.


5. Nooit tijd voor spontane actie

Er zijn zelf momenten dat je je plan helemaal aan de kant kunt schuiven. Omdat er iets op je pad komt wat veel leuker, spannender, zinvoller is dan je zelf had bedacht.

Of omdat je helemaal geen energie hebt voor wat je had gepland.

Kleine, spontane acties geven je juist van dag tot dag veel plezier en dat hoort ook bij floreren.

6. Je gevoel opzij zetten

Als je gaat floreren vertrouw je juist veel meer op je intuïtie. Omdat je vertrouwt op jezelf, luister je naar je hoofd en je gevoel. Samen zijn die veel sterker dan alleen. Voor floreren door focus hoef je dus zeker je gevoel niet opzij te zetten.


7. Alleen maar leuke dingen doen

Floreren is niet alleen maar werken, maar het is ook niet alleen leuke dingen doen. Om echt te floreren is dat namelijk te weinig. Je hebt plezier op korte termijn nodig om je energie aan te vullen, maar je hebt ook projecten nodig die je op langere termijn resultaat geven.

Dat geeft je namelijk een heel ander soort plezier: de bevrediging dat je hebt volgehouden en een groot project hebt voltooid.

8. Nooit leuke dingen doen

Om geïnspireerd en met energie te kunnen werken, heb je ook voeding van je brein nodig. En soms betekent dat gewoon iets doen, omdat je het leuk vindt. Zonder nut of noodzaak.

Floreren door focus betekent niet dat je alleen maar leuke dingen doet, maar het betekent zeker ook niet dat er geen ruimte is voor leuke dingen. Integendeel, je maakt daar juist ruimte voor, doordat je met focus werkt.

9. Een recept volgen

Floreren is juist je eigen weg volgen. En ik kan je dus geen gegarandeerd stappenplan voorschotelen. Want iedereen heeft haar eigen weg te gaan. Wat ik wel kan is je een raamwerk geven en een manier van denken en doen die je verder helpt bij het ontdekken van jouw weg.

Daarmee is Floreren door Focus wel iets wat je kunt leren, het zijn vaardigheden die je helpen om met meer ontspanning en vertrouwen te werken aan je inspirerende doelen, met ruimte voor spontane acties, pauzes en leuke dingen.

Deze artikelen voortaan gratis in je mailbox? Schrijf je hier in