Wees een beginner

Een nieuw jaar geeft altijd het gevoel van een nieuwe start en dat heeft voordelen.

Nog fijner is het als je die voordelen gedurende het jaar vast kunt houden. Dat geeft een hoop ontspanning en dat helpt je heel veel als je wilt floreren.

Je profiteert maximaal van dat frisse gevoel van een nieuw begin door je zo vaak mogelijk op te stellen als een beginner.

Dit zijn de voordelen als je je als een beginner voelt:
 

1. Je kunt elke dag opnieuw beginnen

Als je je steeds weer opstelt als een beginner, dan is elke dag een kans om opnieuw te beginnen. Dat geeft vrijheid. Je loopt nooit achter, je hoeft geen spijt te hebben, want je begint net.

Een beginner ontdekt alles nog maar net en kijkt overal fris tegenaan, dus als het een keer niet zo gaat als je dacht, dan kun je daar niets aan doen. Dat is gewoon omdat je nog aan het leren bent.
 

2. Je staat open voor nieuwe informatie en kansen

Omdat je net begint, ben je nog aan het onderzoeken. Je weet niet precies wat er allemaal bij hoort, bij het leven, bij je bedrijf of bij wat je ook maar doet.

Je kunt daar met een open blik naar kijken en daardoor zie je meer. Je ziet nieuwe informatie en je ziet nieuwe kansen.

Omdat je het allemaal nog niet weet, heb je ook geen ideeën over wat zou moeten of ‘hoe het hoort’, daardoor kun je alle kanten op.
Dat maakt je wendbaar en veerkrachtig.
 

3. Je voelt je lichter

Als je je huis, je spullen, je taken en je leven bekijkt alsof je ze voor het eerst ziet, dan wordt alles lichter. Je verzamelt altijd ballast over de dingen en als je ergens over nadenkt of ergens naar kijkt, dan neem je die ballast mee.

Laat je die ballast los, dan kun je de dingen weer zien zoals ze zijn: gewoon dingen, spullen of taken. Zonder verdere ideeën over wat er eerder wel of niet goed ging, kun je veel makkelijker besluiten of je ergens mee door wilt of niet.

En als je dan aan de slag gaat, dan is die eerste stap ook zo gezet.
 

4. Je komt verder

Als je net begint aan iets, dan weet je vaak nog niet precies wat er nodig is om het te voltooien. Toen ik begon als ondernemer, had ik geen idee van marketing. En dat was misschien maar goed ook, anders was ik nooit begonnen.

Ik heb dat in de loop van de tijd geleerd. In elk geval deels, want er is vast nog heel veel wat ik niet weet en er komen ook steeds nieuwe dingen bij.

Zolang ik daar nieuwsgierig naar blijf, ben ik een beginner en kom ik verder.

Als beginner ben je vrij en zie je kansen, je bent nieuwsgierig en open.
Dat maakt alles een ontdekkingstocht, waardoor het spannender en leuker wordt. Alles in interessant en nieuw, wie weet wat er kan gebeuren!

Dat maakt het leven wel zo leuk.

Ik hoop dat ik dit hele jaar een beginner mag blijven van mezelf.

Deze artikelen gratis in je mailbox? Schrijf je hier in