De Verwonderaar@work

Toen ik mijn nieuwe e-book De Verwonderaar had verstuurd, realiseerde ik me dat ik iets belangrijks was vergeten: hoe verwonderen je helpt in je werk.

Verwondering is leuk en ontspant, daarom helpt het je stress verminderen. Dat is al een voordeel op zich. Minder stress betekent meer energie en dat is prettig in je werk en in de rest van je leven.

Als je meer ontspannen bent, zie je meer oplossingen voor problemen, je bent creatiever en je hebt meer ideeën. Dat helpt je uiteraard in alle onderdelen van je leven, ook op je werk.

Verwonderen helpt je bij je dagelijkse taken. En als je het goed toepast, dan kan het je zelfs helpen om je dagelijkse taken wat makkelijker te maken.

Als je je gaat verwonderen, dan neem je namelijk een beetje afstand. Je kijkt naar je werk, je zit er niet meer midden in. En dan zie je soms opeens waar het wringt, waar het anders moet en ook hoe het anders kan.

Dat maakt verwonderen heel fijn voor jezelf. En misschien is het voor ondernemers wel een must.

Als je in loondienst bent,  ben je op die manier ook nog eens van veel meer waarde voor je leidinggevenden. Je valt op, omdat je een stapje verder gaat.

Dat alles kan verwondering je brengen. Wonderlijk, toch?

Maar hoe bouw je verwondering in je werk? Hieronder vind je zes stappen die je daarbij helpen. Er zijn er vast meer. Verwonder je over die ene stap waar ik nog niet aan heb gedacht.

Lees je dit artikel liever op een andere manier? Vraag hier het e-book aan en je krijgt als extra het e-book over De verwonderaar@work.


1. Ik heb geen tijd om me te verwonderen

Als je denkt dat je geen tijd hebt, dan is het juist heel zinvol om je wel te verwonderen.

Het gevoel hebben dat je geen tijd hebt, betekent dat je stress hebt.

In stress is voor veel mensen harder werken de oplossing, voor anderen juist verder uitstellen. Beiden zijn niet zo productief. Ze lossen niets op, ze maken de dingen vaak alleen maar erger.

Verwonderen is een eenvoudige manier om uit deze kramp te schieten en jezelf minder stress te bezorgen, terwijl je wel gewoon doorwerkt.

Als je tijd hebt om naar het toilet te gaan en om koffie en thee te drinken, dan heb je ook tijd om te verwonderen. Als je denkt dat je zelfs daar geen tijd voor hebt, dan is er pas echt iets aan de hand en is verwonderen des te noodzakelijker (en misschien niet voldoende).

Je kunt je daar trouwens ook al over verwonderen, dat je denkt dat je geen tijd hebt om naar het toilet te gaan en om iets te drinken. Terwijl je dit leest kun je je daar al over verwonderen en ben je al gestart.
 

2. Begin je dag met verwondering

Je kunt je verwonderen als je het kantoor binnen komt, over de kantoorkunst of het ontbreken daarvan. Over de (nep)planten, over de mensen die gehaast lopen en helemaal niet om zich heen kijken. Naar binnen moet je toch, even om je heen kijken en je verwonderen kost geen seconde extra.

Op die manier begin je al meteen anders aan je dag. Het kan zijn dat je wat vrolijker bent. Het kan ook dat je je afvraagt, waarom er eigenlijk geen planten zijn. Van groen wordt iedereen bewust en onbewust vrolijker. Misschien wil je daar wel iets over opmerken of voorstellen om planten neer te zetten, desnoods die van plastic.

En zo draag je iets bij aan een betere werkomgeving voor iedereen.
Dat is wat verwonderen kan doen.


Let bijvoorbeeld elke dag van de week op iets anders als je naar binnen loopt: de kunst, de mensen, het gebouw zelf, de parkeerplaatsen, de regenjassen, de schoenen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk eens omhoog of juist naar beneden, neem een net iets andere route, loop door een perkje of langs wat onkruid.
 

3. Beginnen met verwondering als je thuis werkt

Misschien werk je nog steeds thuis of werk je deels thuis. In dat geval is je omgeving bekend en kom je minder mensen tegen. Verwondering is dan wat verder weg.

Het helpt sowieso om in dat geval een opstartritueel te hebben, een overgang van thuis zijn naar werken.

Het zou zomaar kunnen dat je dat onbewust al hebt opgebouwd in de afgelopen tijd. Wat doe je altijd voordat je begint met werken vanuit huis? Verwonder je er over dat je zomaar een nieuwe gewoonte hebt opgebouwd, misschien zonder dat je je daarvan bewust was.

Heb je zo’n ritueel nog niet? Dan kun je je er over verwonderen dat het je toch al die tijd gelukt is om tot werk te komen vanuit je huis.

Ik denk eigenlijk dat je hoe dan ook wel een soort gewoonte hebt, zelfs als die ‘alleen maar’ bestaat uit het aanzetten van je computer, koffie zetten en je mail lezen.

Wat kun je vanaf nu doen om de overgang van huis naar werk soepeler te maken? Eerst even wandelen of fietsen alsof je van huis naar je werk gaat? Eerst iets lezen of schrijven om je hoofd leeg te maken? Mediteren? Iemand bellen? Een lijstje maken van je belangrijkste taken? Of juist van de dingen die je naast het werk moet doen, zodat je hoofd leeg is?

Experimenteer met je startritueel en verwonder je over het effect van de verandering. Het maakt niet uit of die positief of negatief is, verwonderen kan altijd.
 

4. Verwonderen in contact met anderen

Andere mensen kunnen je eindeloos verwonderen.

Soms heb je geluk en ben je het met elkaar eens. Of de ander zegt iets interessants, waar je nog niet aan had gedacht. Dat is de positieve situatie en die is op zich al verwonderlijk.

Als je een beetje op mij lijkt, dan kun je je makkelijk ergeren aan wat anderen doen. Of je begrijpt het gewoon niet. Misschien slaat het je compleet lam, omdat je het totaal niet ziet aankomen. Of het roept weerstand bij je op wat ze allemaal roepen of vinden.

Dan is verwondering ver te zoeken. Toch zijn dat juist de situaties waarin verwondering je verder helpt. Vanuit verwondering kun je vragen stellen, zonder te beschuldigen of zonder kwaad te zijn of verwijtend te klinken.
Als je eenmaal in de ergernis of het onbegrip zit, dan is het lastig terugschakelen naar verwondering (niet onmogelijk, maar wel lastig).

Het is dus slimmer om vanuit bewondering te starten. Dan helpt het dus enorm als je je dag bent gestart vanuit verwondering.

Je kunt ook voor elke ontmoeting de intentie hebben om je te verwonderen. Dan begin je ontspannen en met een open blik. Je krijgt dan een heel andere dynamiek.

Dat vraagt oefening.

Begin ermee om je te verwonderen voordat je naar de bijeenkomst gaat. Over het onderwerp of de locatie. Over het tijdstip of over de middelen, bijvoorbeeld als het via Teams of Zoom gaat of als het juist een echte live bijeenkomst is.

In beide gevallen is er genoeg te verwonderen. Over dat je jezelf ziet en alle anderen ook zichzelf zien. Over dat iedereen zich juist wel of juist niet netjes heeft aangekleed. Over de achtergronden van de deelnemers of over het saaie zaaltje.

Zo begin je in elk geval met verwondering. Om dat vol te houden, dat is de kunst. Dat is één van de dingen die ik je leer bij Floreren door Focus.

Je kunt ook verwonderen door vragen te stellen: wat bedoel je daarmee? Wat gebeurt hier precies? Waarom doen we dit eigenlijk?

De toon is daarbij natuurlijk heel belangrijk. Waarom doen we dit, eigenlijk, dat kan een open vraag zijn, maar ook een beschuldiging.

Mij lukt het lang niet altijd om dat neutraal en nieuwsgierig te houden. Wees dus niet teleurgesteld of geïrriteerd als het niet lukt. Verwonder je slechts. En neem dat de volgende keer weer mee in je verwondering.

Je bent aan het leren om je vaker te verwonderen, dus het hoeft niet in één of in acht keer goed. Misschien is het niet eens duidelijk wat ‘goed’ precies is. Dus houd het licht en doe het gewoon nog een keer.
 

5. Verwondering over je eigen gedrag

Verwondering in relatie tot anderen is een uitdaging. Wat in elk geval kan is je verwonderen over je eigen gedrag.

Neem aan het einde van je werkdag een kort moment en vraag je af: hoe heb ik verwondering ingezet vandaag? Wat ging goed? Wat kan ik de volgende keer anders doen? Hoe neem ik dat mee naar de volgende dag?

Wat brengt verwondering me al? Had ik met meer verwondering minder stress kunnen hebben?

Andere vragen die je jezelf kunt stellen zijn: wat triggerde mij, waardoor ik verwondering losliet? Gebeurt dit vaker? Kan het ook anders? Wat als ik dit niet meer doe? Wat is daarvoor nodig?

Zo leer je meer over je eigen verwondering, je bent je bewust van je verwondermomenten en dat geeft plezier en ontspanning. Op die manier neem je dagelijks even afstand en kun je rustig naar jezelf en je werk kijken.

Dat is hoe dan ook winst.
 

6. Van verwonderen naar focus

Verwonderen helpt om een beetje afstand te nemen van je werk. Als je je gaat verwonderen, dan kijk je naar wat je aan het doen bent of wat anderen aan het doen zijn.

Als je van buitenaf kijkt, dan kun je ook makkelijker alle drukte relativeren, in feite kun je je daar ook over verwonderen, natuurlijk. Je kunt dan ook makkelijker bepalen wat echt belangrijk is en je daar op richten.

Dat geeft focus en rust.

Als je weet wat op dit moment belangrijk is, dan kun je andere dingen laten liggen en je alleen richten op het belangrijkste. Je gaat dan minder multitasken en meer singletasken. Je bent immers bezig met wat nu het belangrijkste is. Dan kun je andere dingen sowieso laten liggen.

Dat geeft ook focus en rust.

Als je je eerste belangrijkste taak hebt gedaan, dan is er altijd een volgende belangrijkste taak. Omdat je steeds één ding tegelijk doet, word je ook nog eens productiever.

Aan het einde van de dag heb je echt het gevoel dat je bent opgeschoten. Dat geeft een goed gevoel en daar krijg je weer energie van. Die energie kun je meenemen naar huis en naar je volgende werkdag.

(Ver)wonderlijk, toch?

Vind je dit interessant? Vraag dan hier het e-book De Verwonderaar aan. Je ontvangt als bonus ook dit artikel als pdf.