Inspiratieverhalen

Als ondernemer ben ik altijd op zoek naar nieuwe ideeën en invalshoeken. Wat werkt? Wat werkt niet? Kan het anders en beter?

Ik heb veel ideeën, maar laat me ook graag op ideeën brengen. Daarom praat ik regelmatig met collega-ondernemers over hoe zij het doen.

Het is een hele kunst om juist in deze tijd de kansen te ontdekken. Daarom vind je hier verhalen van ondernemers met wie het goed gaat, ondanks of dankzij de Corona-crisis.

Ter inspiratie en motivatie. Om je een hart onder de riem te steken, waar dat nodig is. Geen mooi-weerverhalen, maar echte mensen die hun best doen om overeind te blijven en hun weg te blijven vinden.


‘Niet vanuit de kramp, maar vanuit mijn kracht’

Floreren volgens Noëlla de Jager van Good Place 2 Work en Over leven als ondernemer

Inleiding
Noëlla de Jager startte in 2010 Good Place 2 Work, een flexwerkplek in Rotterdam speciaal voor vrouwelijke professionals.

Ze heeft haar bedrijf gestaag uitgebouwd naar een mooie community met rond de 100 leden. Dit zijn vooral vrouwelijke ondernemers die soms of regelmatig een werkplek, eigen kantoor of een spreekkamer gebruiken bij Good Place 2 Work.

Noëlla is de bedenker van het Popcornprincipe. Ze gelooft namelijk dat als wij energie en tijd in elkaar steken, we met z’n allen de pan uitknallen. Het is de tegenhanger van de krabbenmand.

Behalve eigenaar en oprichter van Good Place 2 Work is ze ondernemerscoach.

Ze schreef het boek Over leven als ondernemer over haar tienjarig ondernemerschap. Of Overleven als ondernemer, dat kan allebei. Een herkenbaar en inspirerend boek voor elke ondernemer die niet alleen de succesverhalen nodig heeft om weer een stap te zetten.
 
Hoe was de situatie bij de start van de Coronacrisis/lockdown?
‘Ik had op 26 maart de lancering van mijn boek gepland. Dat kon uiteraard niet door gaan. In eerste instantie dacht ik, net als iedereen: het valt wel mee. Toen kwam de (eerste) lockdown en vroeg ik me af: wat betekent dit voor Good Place 2 Work en ook: ga ik dit wel overleven als ondernemer? Nogal ironisch, als je naar de titel van mijn boek kijkt.‘
Wat gebeurde er meteen na de lockdown met jou en je bedrijf?
‘Good Place 2 Work kon open blijven, maar het was wel heel erg rustig. Na de eerste schrik, realiseerde ik me dat ik aan de omstandigheden niets kon doen. Als ik hierdoor failliet zou gaan, dan zou dat niet zijn omdat ik een slechte ondernemer was. Ik besloot me vooral te richten op wat ik wel kon doen en dat was er zijn voor die klanten die nog naar kantoor kwamen.

Vlak erna werd ik verrast door de steun die ik kreeg van de leden: Zo lieten ze bijvoorbeeld uren afschrijven terwijl ze thuis zaten te werken. Ze wilden ervoor zorgen dat Good Place 2 Work er straks nog zou zijn.

Dat was allemaal in gang gezet na een virtuele boeklancering die door mijn community was georganiseerd op de 26ste maart. Dat was echt een verrassing.

Hun steun heeft me geholpen en echt geraakt, vooral mentaal was dat een enorme opsteker. Want dat is waar ik het voor doe: ik wil dat Good Place 2 Work een plek is waar vrouwelijke ondernemers elkaar steunen. En op dat moment merkte ik dat dit ook voor mij gold.'
 
Wat heb je veranderd/gedaan en waarom was dat?
‘We hebben uiteraard kantoor aangepast aan de anderhalve meter richtlijn en er staan overal handpompjes met desinfectiemiddelen. Normaal hebben we een gezamenlijke lunch, maar nu dus even niet.

Maar verder zijn we zoveel mogelijk doorgegaan, ik heb zelf ook de routine er in gehouden om elke dag naar kantoor te gaan.

Mijn coaching liep ook door, deels online.

Nu tijdens de tweede lockdown merk ik dat het opnieuw rustiger is, maar dat de bezetting iets meer op peil blijft.

Natuurlijk is er wel een gat gevallen in de omzet van dit jaar en dat halen we niet meer in. Daarom hebben we eerder ook overheidssteun aangevraagd.’

Wat maakt dat dit voelt als floreren?
‘Ik wilde een inspirerende omgeving creëren voor vrouwen, waar het oké is om ‘op je bek te gaan’. Ondernemen is vallen en opstaan en dat is normaal en prima.

Deze periode heeft me gesterkt in het idee dat me dat ook echt gelukt is.

Ik voel dat ik daarmee op m’n plek sta, ik weet wat ik kan en wat werkt.
Ik werk niet vanuit kramp, maar vanuit mijn kracht.

Dat is denk ik wat jij floreren zou noemen.’
 
Hoe zit het nu met je focus?
‘Het ondernemen en Good Place 2 Work heeft me zoveel gebracht. Dat is in de vorm van persoonlijke ontwikkeling en zingeving. Ik geloof echt in deze plek.

Als het om ondernemen gaat dan wil ik uitdragen dat er geen formule is. Je kunt wel een formule of stappenplan toepassen, maar dat werkt alleen als je ook je eigen issues aanpakt. Dat is ook hoe ik in mijn coaching zit.

Mijn echte kracht zit in het luisteren en verbinden: echt anderen vooruit helpen. Dan blijft er voor jezelf niet minder over, maar dan is er meer voor elkaar samen. Dat is voor mij het popcornprincipe ten top.’
 
Hoe wil je verder gaan?
‘Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Thuiswerken is niets voor mij, dus ik zal er alles aan doen om Good Place 2 Work open te houden.

Wat ik de komende tijd graag wil gaan doen is mijn podcast starten over ondernemen en dan vooral over hoe het echt is als ondernemer: vallen, leren, opstaan en weer verder gaan.

Zodat nog veel meer vrouwelijke ondernemers kunnen floreren.’

Noëlla de Jager
Good Place 2 Work
Auteur van Over leven als ondernemer

Hanneke zit (niet ) stil

Floreren volgens Hanneke Dijkman, zenleraar en loopbaancoach bij zen.nl/rotterdamzuid


Inleiding
Hanneke Dijkman is zenleraar en geeft meditatielessen vanuit haar Zendo in Rotterdam Zuid of ‘op Zuid’, zoals we in Rotterdam zeggen. Daarnaast is ze loopbaancoach.

Wat gebeurde er meteen na de lockdown met jou en je bedrijf?
‘Op het moment dat de restaurants dicht gingen, heb ik de Zendo ook moeten sluiten. Bas, Geertje en ik geven hier vijf lessen per week, dat moest allemaal zo snel mogelijk online gebeuren. Ik ben aangesloten bij Zen.nl, dat is een landelijke organisatie van zenscholen. Zij hadden gelukkig al een beetje vooruit gedacht en daardoor stond er een online omgeving klaar. Daardoor konden we meteen online lesgeven: zondag werd de horeca gesloten en maandag gaf Bas al zijn eerste online les.‘

Wat heb je veranderd/gedaan en waarom was dat?
‘Ik wilde graag in de Zendo blijven werken, maar had ook behoefte aan contact. Daarom ben ik begonnen om dagelijks om half negen online te mediteren. Iedereen die dat wilde kon zich daar bij aansluiten, gratis.

Soms deden er twee mensen mee, soms vier of zes en soms wel twaalf.

Eén van de deelnemers is handig met de techniek en hij maakt dagelijks een screenshot. Dat deelde ik op social media en zo bleef ik letterlijk en figuurlijk in beeld.

Ondertussen kon ik ook verder werken aan mijn boek: Hoe zen is Zuid. Daarvoor heb ik interviews gedaan. En ik heb deze periode gebruikt om mijn website op te frissen.

Wat is het effect van die verandering?
‘Het was fijn om dagelijks een reden te hebben om op tijd op te staan en naar de Zendo te gaan.

Op een gegeven moment heb ik RTV Rijnmond getipt en zo kwam ik er ook mee op de radio.’
 
Wat maakt dat dit voelt als floreren?
‘Het was fijn om online door te kunnen draaien. Ook de lessen gingen later weer deels in de Zendo door, met nog steeds ook mensen online.

Eigenlijk zijn de activiteiten in deze periode heel organisch ontstaan en dat maakt dat het zeker voelt als floreren.

Omdat ik ook loopbaancoach ben, mocht ik vanaf augustus ook mensen coachen in het kader van NL leert door. Dat is een heel fijne toevoeging. ‘
 
Hoe zit het nu met je focus?
‘Als ondernemer is het altijd verleidelijk om steeds nieuwe dingen te gaan doen. Vroeger ben ik wel veel in die valkuil gestapt, maar nu houd ik veel meer de grote lijnen in de gaten. Voordat ik iets nieuws opstart, denk ik eerst na of het wel past.

Ik wil me steeds meer richten op Rotterdam Zuid en ik ben nog aan het uitvinden hoe ik dat het beste kan doen, zodat ik van waarde kan zijn voor de buurt.’

Hoe wil je verder gaan?
‘Ik ben inmiddels gestopt met het dagelijks online mediteren. Er zijn nu weer andere activiteiten die mijn aandacht vragen, zoals mijn boek en NL leert door.

Sommige deelnemers boden zelfs aan om me te betalen voor de online ochtend meditatie, maar dat wil ik helemaal niet, want dat moet ik het ook elke dag doen. Wel is een groepje zelf doorgegaan met het dagelijks online bij elkaar komen. Dat vind ik een heel leuk gevolg van mijn actie.

Ik denk overigens dat het hybride lesgeven wel blijft, dus met een beperkte groep in de Zendo en met de andere deelnemers op afstand’

Wil je verder nog iets kwijt over deze periode en/of je bedrijf?
‘Je kunt rust in jezelf vinden en ook samen. Bij het mediteren combineren we die twee: je bent samen en je vindt rust in jezelf.

In deze periode kan iemand zien al schrik geven. We zijn bij elkaar op een veilige manier en ik vind het mooi dat ik op die manier verbinding en rust kan brengen.’

Ook meer stil zitten? Zen.nl Rotterdam-Zuid organiseert in januari volop proeflessen. Ga naar zen.nl/rotterdamzuid voor informatie en aanmelding, of bel Hanneke 06 2277 0681.

'Ik heb geleerd om te omarmen dat ik veel ideeën heb'

Floreren volgens Anne Ermens, zangeres, vocal coach en blogger bij anneermens.nl

Anne Ermens is nu zo’n 10 jaar actief als zangeres, vocal coach en blogger. Ze geeft zangles en ze treedt op als zangeres. Ze blogt bovendien actief over haar leven en haar belevenissen.

Ze is ook actief als één van de Zingende Zeemeerminnen en speelt regelmatig mee in een real life game in de Koepelgevangenis in Breda.
 
Hoe was de situatie bij de start van de Coronacrisis/lockdown?
'Ik had aardig wat optredens in de planning staan en ik had me net voorgenomen om meer promotie te gaan doen voor mijn optredens.

Ongeveer een jaar geleden twijfelde ik nogal of ik wel ondernemer wilde blijven, ik wist niet of ik de verantwoordelijkheid en de financiële stress nog wel wilde. Daarom had ik mezelf nog een jaar gegeven om te ontdekken of ik het wilde blijven doen.

Begin maart was ik eigenlijk heel goed op weg met om met nieuwe energie als zangeres en zanglerares te blijven werken.'
 
Wat gebeurde er meteen na de lockdown met jou en je bedrijf?
'Mijn workshops, lessen en optredens werden allemaal geannuleerd.
Opeens had ik geen verplichtingen meer.

Natuurlijk was ik even lamgeslagen, maar dat duurde maar kort.

Ik vond het ook wel prettig dat er even niets van me werd verwacht. Eindelijk kwam er ruimte voor al die ideeën die ik wel had, maar waar nooit tijd voor was. Sociaal werd er ook even niets verwacht en dat vond ik best fijn.

Voor mij had het zelfs wel iets spannends. Juist doordat er weinig mogelijkheden waren, kon ik heel goed zien wat er wel kon.

Als ik in een grote supermarkt sta, dan kan heb ik ook moeite om te kiezen uit alle soorten pindakaas, als er maar één soort is, dan ben ik snel klaar. Zo voelde dit ook een beetje.'
 
Wat heb je veranderd of anders gedaan en waarom was dat?
'Ik ging al snel experimenteren met gratis online lessen. Niet al mijn leerlingen wilden dat, maar zo kon ik wel snel weer iets doen.

Ik heb ook geprobeerd om samen te zingen in een online workshop, maar daarvoor zit er te veel vertraging op de lijn.

Maar ik heb een andere vorm gevonden, waarin het wel werkt: een online workshop zingen, waarbij iedereen voor zichzelf zingt, maar elkaar niet hoort. Dat vinden mensen ook vaak wel fijn, juist omdat niemand het hoort. En zo is het ook eenvoudig om mij beter te leren kennen.

Toen ik eenmaal had uitgevonden hoe het werkte om online les te geven, wilde ik dat graag delen met andere muzikanten, zodat zij daarmee ook sneller aan de slag zouden kunnen.

Dus schreef ik een e-book over het geven van online muziekles. Ik ben daar zelf nog steeds heel enthousiast over, maar de verkoop valt nog tegen, terwijl het toch maar een tientje kost.

Toen ik er mee bezig was, gaf het me wel een heel goed gevoel. En dat was nog in het begin van de lockdown. Ik kon op die manier redelijk snel weer vooruit kijken, terwijl ik om me heen nog veel mensen zag die stilvielen.

Maar ik ben wel verdrietig verrast over de beperkte verkoop. Ik had op meer gehoopt.

Wat ik er ook bij heb gekregen zijn optredens voor een bedrijf dat verrassingen regelt. Daarvoor doe ik zo nu en dan online optredens met mijn ukelele.'

 

Wat is het effect van die verandering?
'Ik merk dat ik nu juist heel gemotiveerd ben om te laten zien dat het wel kan. Zoals gezegd had ik mezelf een deadline gegeven voor mijn ondernemerschap. Die deadline is inmiddels verstreken en ik wil zeker doorgaan.

Ik merkte ook dat het nu juist heel fijn is dat ik veel zelf kan doen. Als ik bedenk dat een filmpje wil maken, mijn website wil aanpassen en een online reserveringssysteem wil toevoegen, dan heb ik dat snel geregeld.

Het is overigens ook fijn dat ik sinds begin mei weer live kan lesgeven, weliswaar met ruime afstand, maar het kan.'
 
Wat maakt dat dit voelt als floreren?
'Ik heb een paar nieuwe dingen aan mijn pakket toegevoegd. Ik zal online les blijven geven en de online workshops blijven ook wel.

Ik heb geleerd om te omarmen dat ik veel ideeën heb en vaak snel enthousiast ben over dingen. Dat wist ik al, maar deze periode heeft dat extra duidelijk gemaakt.

Je hoort vaak dat je voor één ding moet kiezen, maar voor mij werkt dat niet. Dan moet ik de hele tijd weerstand bieden tegen mijn enthousiasme en zo ben ik gewoon niet.

Ik accepteer daarom dat ik soms maar korte tijd iets doe, dat ik soms iets uitprobeer en er daarna weer mee stop. Dat mag gewoon van mezelf.

Soms levert dat niet het gehoopte resultaat op, zoals bij het e-book. En op andere momenten kom ik juist op iets heel moois, zoals de workshops waarbij iedereen voor zichzelf zingt.

Ik volg daarbij mijn eigen pad, zodat ik mezelf kan zijn. Wat voor anderen werkt hoeft voor mij niet te werken en andersom hoeft dat ook niet zo te zijn.'
 
Hoe zit het nu met je focus?
'Ik doe wel veel dingen, maar als ik met een bepaald onderwerp bezig ben, dan heb ik wel degelijk focus: ik concentreer me daar dan echt op.

Want als ik alles door elkaar doe, dan werkt het niet. En ik vind het ook belangrijk om mijn verantwoordelijkheid te nemen, dus als ik iets afspreek, dan kom ik die afspraak ook na.

Verder werk ik met themadagen in mijn week: de donderdag is bijvoorbeeld digitaaldag. En elke donderdag van de maand heeft zijn eigen thema: er is een maildag, een websitedag en een administratiedag.

Zo houd ik het ook overzichtelijk voor mezelf en kom ik toe aan alles wat nodig is.'
 
Wat wil je verder nog kwijt over deze periode en je bedrijf?
'Waar ik nu juist extra van doordrongen ben ik dat geluk niet zit in hele grote dingen. Dat zit niet in het winnen van grote prijzen. En geluk zit ook niet in één ding. Het is daarom ook niet nodig om je vast te klampen aan een bepaald beeld of idee.

Juist als je flexibel bent, openstaat voor wat op je pad komt en durft te experimenteren, dan maak je veel mooie dingen mee.

Geluk is dan ook in de zon zitten of de slappe lach krijgen met een leerling.

Deze tijd heeft me juist ook veel vertrouwen gegeven in mezelf. Ook als de dingen anders lopen dan gepland, vind ik wel weer een manier om te doen waar ik blij van wordt.

Ik heb het nodig om creatief te zijn en om contact met mensen te hebben, maar dat kan op zoveel manieren. Wat er ook gebeurt, daar vind ik altijd wel weer een vorm voor. '

Anne Ermens
Zangeres, vocal coach en blogger
anneermens.nl
Het e-book over online muziekles geven vind je hier

‘Mijn redding is dat ik meerdere dingen doe’

Floreren volgens Annemarie Kap van ANKA Taalservices


Inleiding
Annemarie is ondernemer sinds 2008 en vanaf juli 2009 is ze fulltime ondernemer.

Haar bedrijf heet ANKA Taalservices, maar op haar homepage vind je ook tabjes voor vertalingen, communicatie, officemanagement en virtual assistant. Op haar LinkedInprofiel noemt ze zichzelf taalexpert, virtual business manager, taaltrainer, vertaler, notulist en organisatietalent.

Ze is vooral met haar bedrijf gestart omdat ze zich in een vaste baan in loondienst snel verveelt. Door zelf haar werk te creëren, zorgt ze voor genoeg variatie en uitdaging.

Ze reageert vooral op de focus in Floreren door Focus, omdat dat voor haar niet betekent dat ze één ding doet, zoals focus wel vaak wordt uitgelegd. Dit triggert mij dan weer, want hoe houdt ze dan focus en hoe combineert ze haar verschillende werkzaamheden?

Hoe was de situatie bij de start van de Coronacrisis/lockdown?
‘In januari en februari van dit jaar was ik superdruk, onder andere met trainingen bij klanten. Ik was een nieuwe training aan het ontwikkelen over Notuleren in het Engels en daarnaast had ik mijn andere klanten. Daarvoor plan ik bijvoorbeeld vergaderingen en reizen en ik ben ook secretaris-penningmeester voor een brancheorganisatie.

Het ging dus erg goed en ik was heel blij met alle verschillende onderdelen van mijn werk.

Wat gebeurde er meteen na de lockdown met jou en je bedrijf?
‘Ik zat opeens drie weken thuis, groepstrainingen werden uitgesteld en activiteiten die ik voorheen ter plekke deed, gingen nu opeens ook online.

Eerst vond ik het wel lekker rustig, na een tijdje werd ik bang dat de lockdown ook hier strenger zou worden. Gelukkig is dat niet gebeurd.

De grootste uitdaging was om mijn zoon van 7 te begeleiden bij zijn schoolwerkzaamheden. Hoe combineer ik dat met het notuleren van een vergadering die een dag duurt?

Dat gaat gewoon niet. Toen viel het even niet mee om het hoofd koel te houden. En ik kwam ook niet in aanmerking voor noodopvang. Uiteindelijk heb ik daar hulp van familie en een oppas voor moeten inschakelen. Dat gaf weer ruimte.’
Wat heb je veranderd/gedaan en waarom was dat?
‘Ik was al gewend om voor 80 procent online te werken, dus de omschakeling was voor mij niet heel groot. Enkele  trainingen werden uitgesteld en mijn reistijd verviel, maar dat was het wel. Ik heb de training Zakelijk Engels op verzoek van een van mijn vaste klanten omgezet naar een live online training via Zoom.

En die trainingen waren in feite een extra, die had ik niet begroot.

Ik mis wel het menselijke contact.

Omdat mijn werk wel doorliep, lukte het me goed om positief te blijven. En ik heb steeds geprobeerd om mede-ondernemers te steunen, bijvoorbeeld door lokaal te kopen.’
 
Wat maakt dat dit voelt als floreren?
‘Het is een bewuste keuze om meerdere dingen te doen. Ik wil me niet concentreren op één ding.

Veel mensen vinden het lastig om te schakelen tussen verschillende soorten werkzaamheden, maar ik vind dat juist fijn. Ik doe dat ook heel gemakkelijk en het geeft me energie en voldoening om al die verschillende dingen te doen.’
 
Hoe zit het nu met je focus?
Dit is natuurlijk in dit interview de hamvraag: als je zoveel verschillende dingen doet, hoe hou je dan focus?

Annemarie:
‘Ik kan me heel goed concentreren en afsluiten voor mijn omgeving als dat nodig is. Daardoor heb ik bij elke taak die ik doe wel degelijk focus.

Bovendien probeer ik wel om gelijksoortige taken te clusteren, dus ik ga bijvoorbeeld eerst notulen maken en dan voor een andere klant afspraken plannen of reizen boeken. Dat is natuurlijk ook handig, omdat ik dan makkelijker kan bijhouden hoeveel uur ik voor elke klant werk. Als dat steeds een paar minuten is, dan wordt dat veel te veel administratie.

Verder doe ik dan wel veel verschillende werkzaamheden, maar ik heb wel degelijk een focus in mijn doelgroep: ik werk bijna alleen maar voor commissarissen en toezichthouders.

En de rode draad is taal. Zo is het voor mij toch wel een geheel.

Verder zorg ik dat ik mijn rust vind in de privésfeer, bijvoorbeeld door met de hond te wandelen, een boek te lezen of even de was op te hangen. En ik probeer ’s avonds zoveel mogelijk vrij te zijn.’

Hoe wil je verder gaan?
‘Het gaat goed, dus er hoeft niet zoveel te veranderen. Ik hoop de trainingen nog te geven, later dit jaar.

Verder heb ik een online cursus zakelijk Engels ontwikkeld, dus die ga ik nu ook breder aanbieden. Dat is een mooie, nieuwe ontwikkeling.’
 
Wil je verder nog iets kwijt over deze periode en/of je bedrijf?
‘Ik heb vooral bevestigd gekregen dat ik liever kijk naar wat wel kan, dan naar wat er allemaal niet kan. Sommige mensen passen zich nou eenmaal sneller aan dan anderen en ik heb het geluk dat ik eerder mogelijkheden zie dan problemen.’

Annemarie Kap
Taalexpert en virtual professional
ANKATaalservices.nl

'De grootste verandering is dat ik continu bezig ben met zichtbaarheid'

Floreren volgens Lieneke Post, illustrator en cartoonist bij lienekepost.nl

 
Inleiding
Lieneke studeerde psychologie, maar kwam er steeds meer achter dat ze dat wel interessant vond, maar ook dat er iets anders was wat ze liever wilde. Daarom begon ze 5 jaar geleden haar bedrijf als illustrator. Haar eerste klanten kwamen uit haar kring van familie en vrienden. Langzamerhand kwamen daar klanten bij en kreeg ze meer opdrachten.

Nu is ze fulltime illustrator en cartoonist.
 
Hoe was de situatie bij de start van de Coronacrisis/lockdown?
‘In 2019 was ik niet tevreden over mijn omzet. Daarom had ik mezelf een deadline gegeven: in 2020 wilde ik echt meer omzet, anders zou ik me laten omscholen en heel iets anders gaan doen. Er zat zeker wel groei in, maar dat ging me te langzaam, waardoor het toch een beetje hobby-achtig bleef voelen. Dat wilde ik niet meer.

Daarom volgde ik een cursus over verkopen en marketing. Tot dan toe had ik daar niet echt gericht iets aan gedaan. Ik had wel social media accounts, maar ik vond het moeilijk om mezelf in de spotlights te zetten.

Dat doe ik nu veel beter. Ik heb een plan voor social media en ik ga gericht naar netwerkbijeenkomsten. Bij één van die netwerken, maak ik ook regelmatig tekeningen van de bijeenkomsten, die dan ook weer gepubliceerd worden door de organisator. Zo ben ik letterlijk en figuurlijk goed in beeld.'
 
Wat gebeurde er meteen na de lockdown met jou en je bedrijf?
‘Ik kon gewoon aan mijn zichtbaarheid blijven werken en ik heb ook het geluk dat ik mijn werk makkelijk in beeld kan brengen. Omdat ik al mijn focus had om social media, kon ik daar gewoon mee door gaan.

Wel was ik net gestart met workshops geven. Daarvan heb ik er één uit moeten stellen. Inmiddels heb ik het wel weer opgepakt, maar ik merk dat het geen storm loopt. Misschien is het daar niet het beste moment voor.

Mijn andere opdrachten liepen gelukkig gewoon door en nu het najaar is begonnen, gaat dat zelfs nog beter.‘
 
Wat heb je veranderd/gedaan en waarom was dat?
‘Ik was al op weg om beter zichtbaar te worden en dat heb ik alleen maar doorgetrokken. Ik heb dus geen acties gedaan die echt het gevolg waren van corona.

Behalve mijn planning voor social media, houd ik ook meer contact met bestaande klanten. Bijvoorbeeld door ze een verjaardagskaartje te sturen. Een echte kaart via de post, natuurlijk met mijn illustraties erop en handgeschreven. Dat vinden ze erg leuk en soms delen ze dat dan ook weer. Dat levert dan ook weer extra aandacht op, maar het helpt vooral om contact met eerdere klanten warm te houden.

Ook vraag ik bij positieve reacties van klanten of ik deze mag delen als promotie, vinden ze nooit een probleem en het zegt natuurlijk veel meer als anderen positieve dingen over mij zeggen dan wanneer ik dat zelf doe.

De grootste verandering is dat ik continue bezig ben met zichtbaarheid en niet alleen als ik tijd over heb.'
 
Wat is het effect van die verandering?
'Doordat ik deze acties bewust doe, ben ik veel beter in beeld. En ik heb mijn omzetdoel wat ik vorige jaar stelde al ruimschoots gehaald dit jaar!'
 
Wat maakt dat dit voelt als floreren?
'Dat maakt me blij, trots en dankbaar. En natuurlijk betekent het ook dat ik verder kan met mijn bedrijf!

Ik mag groeien, ruimte innemen en genoeg verdienen met dat wat ik het liefste doe.'
 
Hoe zit het nu met je focus?
‘Toen ik het minder druk had kon ik alles gemakkelijk overzien en in mijn hoofd houden. Ik merk dat ik nu echt moet wennen aan mijn vollere agenda, ik heb echt een planning nodig. Bovendien kan ik niet meer meteen overal over nadenken. Dat moet ik meer loslaten tot ik er echt mee kan beginnen. Dat is wennen.

Voorheen werkte ik met drie simpele lijstjes in Trello, nu ben ik er mee gestart om een maandplanning te maken met deadlines. Op die manier heb ik meer overzicht.

Ik merk ook dat ik soms dingen uitstel die wat lastiger zijn. Dan zit ik zomaar op Youtube. Wat me helpt is om een timer te zetten en in die tijd alleen aan de opdracht te werken en nergens anders aan. Dat helpt me om een goed begin te maken.'
 
Hoe wil je verder gaan?
'Ik wil graag verder op dit pad en met bedrijven sparren om te ontdekken wat bij ze past. Het liefste doe ik dat met coaches en consultants die weten wat ze willen. Ik wil graag visueel maken wat zij doen, omdat mensen niet altijd meteen begrijpen wat ze doen. Hun dienstverlening is wat abstract, en hun resultaat is vaak niet in een foto te vangen. Met een tekening kan ik wel hun dienst en waarde zichtbaar maken.

Het lijkt me ook leuk om de trainingen in company te geven.

Ik werk graag met bedrijven die iets hebben met psychologie, gedrag en menselijk handelen. Behalve coaches en consultants zijn dat ook bijvoorbeeld sociale organisaties of organisaties in de zorg of opleidingsorganisaties.'


Lieneke Post
Illustrator en cartoonist
lienekepost.nl

'Er is meer behoefte aan alternatieven voor de bank'

Floreren volgens Johan van Buuren van Waardevoorjegeld en doorondernemen.nl

 
Inleiding
Waardevoorjegeld is een platform voor crowdfunding van MKB ondernemers. Het is belangrijk dat deze ondernemers passen bij het platform als het gaat om levensbeschouwing, de houding tegenover het milieu en hun personeel.

Ik spreek Johan van Buuren, hij is één van de oprichters van Waardevoorjegeld. Hij is dit platform in 2017 gestart met twee partners. In die drie jaar heeft Waardevoorjegeld een aantal mooie projecten kunnen financieren en een mooie groep investeerders opgebouwd.
 
Hoe was de situatie bij de start van de Coronacrisis en de 'intelligente lockdown' in maart?
Eerlijk gezegd drong het allemaal niet zo tot me door. Geen handen geven, ja dat is onwennig maar ach. Maar toen we eenmaal allemaal thuis zaten brak het angstzweet me wel een beetje uit moet ik zeggen. Hoe zou de toekomst er uit zien? Wat gebeurt er met onze lopende financieringen? Is er nog mogelijkheid om te groeien? Ik voelde mijn recent gestarte onderneming even als een veel groter risico dan daarvoor.
 
Wat gebeurde er meteen na de lockdown met jou en je bedrijf?
In directe zin gebeurde er niet zoveel. Wel vroegen we ons af: durven we nog wel te investeren? En gaan er projecten ‘omvallen’ vanwege de coronacrisis? Gelukkig is dat slechts in één geval gebeurd.

Tegelijkertijd kregen we de afgelopen maanden ook juist meer aanvragen voor financieringen, vooral uit de maatschappelijke hoek. Wij hebben namelijk bij de start gezegd: we willen graag het MKB als doelgroep, maar als er verenigingen of stichtingen zijn zonder winstoogmerk en met een ideële doelstelling (vaak ook met een ANBI status), dan bieden wij onze diensten aan hen aan tegen kostprijs.

Er is dus meer behoefte aan alternatieven voor de bank.

 

Wat heb je veranderd/gedaan en waarom was dat?
Waardevoorjegeld werd al snel benaderd door Snelstart, van het boekhoudprogramma. Zij wilden een fonds starten voor hun klanten, zodat ze deze zouden kunnen steunen met financiering.

Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid vond Johan dit een goed idee, maar hij stelde ook meteen voor om het wat breder te maken dan alleen voor klanten van Snelstart. Dat leidde tot doorondernemen.nl.

Dit is crowdfunding voor kleinere bedragen, waarbij de ene ondernemer de andere helpt. Het is dus meer 1-op-1 of 2-op-1. Eén of twee ondernemers helpen een andere ondernemer met een lening tegen een relatief lage rente. Dit gaat overigens wel helemaal anoniem, tenzij de ondernemers dat anders willen.

Voor zo’n ondernemer zal het lastig zijn om bij de bank een lening te krijgen, maar via doorondernemen kan het vaak wel. Aan de andere kant nemen de ondernemers die investeren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. En gelukkig zijn er daar talloze voorbeelden van. Dat is mooi om te zien.
 
Wat is het effect van die verandering?
We werken nu samen met Snelstart en Ikwordzzper.nl, dat is natuurlijk super.

Verder is het gewoon prettig om in deze tijd iets te kunnen bijdragen, we verdienen niet aan doorondernemen.nl.

Wij hadden de systemen om dit snel te realiseren en dan is het fijn om dat ook te doen, het past goed bij ons en onze betrokkenheid bij ondernemers.

Het grappige is wel dat doorondernemen en waardevoorjegeld elkaar blijken te versterken. Sommige aanvragen die niet passen bij de één, blijken wel bij de ander te passen.

We kunnen dus zo meer mensen helpen.

Dat maakt ook dat dit echt voelt als floreren: we leveren een mooie bijdrage in deze tijd en als bijproduct versterken we ons bedrijf. Maar dat is wel echt een gevolg en zeker niet de motivatie om het te doen.

Hoe wil je nu verder gaan?
We blijven zoeken naar contacten met administratiekantoren en accountants die ons in contact kunnen brengen met ondernemers met een financieringsbehoefte. Niet alleen vanwege tegenvallende resultaten, maar juist ook vanwege kansen die ondernemers nu pakken in deze rare tijd.
 
Wat wil je verder nog kwijt over je bedrijf en deze periode?
We zijn blij dat we kunnen blijven groeien en zo alternatieve financieringsmogelijkheden kunnen bieden aan ondernemers. Dat is nu meer dan ooit nodig en zinvol. Ik wil me niet afzetten tegen anderen, maar de traditionele banken willen of kunnen op dit moment bijzonder weinig betekenen voor het MKB.

Verder willen wij graag flexibel blijven en het contact persoonlijk houden. Dat wordt de uitdaging voor de komende tijd: gezonde groei realiseren en tegelijk naast de ondernemer en de investeerder blijven staan.

Want we willen zoveel mogelijk ondernemers en investeerders van dienst kunnen zijn en toch onze persoonlijke benadering houden.

Meer weten over de financieringsmogelijkheden?
waardevoorjegeld.nl
doorondernemen.nl